fbpx

Vullingen

Wanneer de tandarts constateert dat u een gaatje heeft, verhelpt hij dit door een vulling te plaatsen. Vullingen voorkomen verder tandbederf en verhelpen eventuele pijn. Bij Tandartspraktijk Laan op Zuid in Rotterdam plaatsen we vullingen van composiet. Deze zijn niet alleen extra sterk, maar sluiten ook perfect aan op de kleur van uw gebit. Hierdoor kunt u weer met een stralende glimlach genieten van een gezond gebit.

Wilt u meer weten over vullingen? Neem voor advies of het maken van een afspraak contact met ons op via de onderstaande buttons.

  • Duurzame vullingen in de kleur van uw tanden en kiezen
  • Tandartsen met jarenlange ervaring in het plaatsen van vullingen
  • Eenvoudig online aanmelden of een afspraak maken
  • Ruime openingstijden

Een gaatje vullen

Om ergere problemen te voorkomen, moeten we een gaatje in uw tand of kies vullen. Een gaatje kan ontstaan in een ‘gewone’ tand of kies, maar ook onder een kroon of bestaande vulling. Tijdens de behandeling dienen we indien gewenst een verdoving toe, zodat u helemaal niets van deze ingreep voelt.

Soorten vullingen

Er bestaan drie soorten tandkleurige vullingen die de tandarts direct in de mond kan plaatsen: van glasionomeer, compomeer en composiet. Bij Tandartspraktijk Laan op Zuid in Rotterdam gebruiken we uitsluitend composiet vullingen, omdat deze de sterkste van de drie zijn. We kunnen ze in verschillende tinten maken, zodat de vullingen zo goed mogelijk aansluiten op de kleur van uw tanden.

Voordelen van composiet vullingen

Zoals genoemd bieden composiet vullingen diverse voordelen ten opzichte van andere materialen. Een van de voornaamste redenen om te kiezen voor composiet is dat het de beste hechting heeft en daardoor uw tand of kies optimaal versterkt. Bovendien zijn composiet vullingen in nagenoeg elke kleur te maken. Hierdoor valt het niemand op dat u vullingen heeft. We plakken het vulmateriaal aan de tand of kies, waardoor we geen gezonde delen weg hoeven te slijpen.

  • De beste hechting voor de sterkste vullingen
  • Niet van uw echte tanden en kiezen te onderscheiden
  • Duurzaam materiaal

Vullingen plaatsen: de behandeling stap voor stap

Het plaatsen van vullingen is een eenvoudige tandheelkundige ingreep waarmee de tandarts uw tand of kies herstelt. Zo functioneert uw gebit weer naar behoren en wordt verdere pijn voorkomen. Eventueel kan de behandeling onder plaatselijke verdoving plaatsvinden, bijvoorbeeld als u bang bent voor de tandarts.

Een behandeling waarbij we één of meerdere vullingen plaatsen bestaat uit de volgende stappen:

  1. Kleur bepalen Voordat de tandarts start met de behandeling, bepaalt hij de juiste kleur van de vullingen. Zo zorgt hij ervoor dat de vulling precies aansluit op de rest van uw gebit.
  2. Geïnfecteerd weefsel verwijderen Vervolgens verwijdert de tandarts het geïnfecteerde weefsel om te voorkomen dat het gaatje zich verder uitbreidt. Dit doet hij door het aangetaste deel weg te slijpen.
  3. Droogleggen Daarna legt de tandarts het tandoppervlak droog, zodat de vulling straks goed kan hechten. Hiervoor gebruikt hij een afzuiger en een rubber lapje of wattenrollen.
  4. Hechtlaag aanbrengen Na het droogleggen behandelt de tandarts de tand of kies met een zuur. Daarna brengen we een hechtlaag aan waar de composiet vulling op geplaatst wordt. Hierdoor komt de vulling goed vast te zitten en zal hij de tand of kies optimaal versterken.
  5. De vulling plaatsen Nu volgt het daadwerkelijke plaatsen van de vulling. Nadat de tandarts het composiet heeft aangebracht, hardt hij het materiaal uit met behulp van belichting.
  6. De vulling afwerken Tot slot wordt het oppervlak van de vulling netjes afgewerkt. De tandarts polijst de vulling, zodat uw tand of kies weer aanvoelt als voorheen.

Na het plaatsen van de vullingen

Na afloop van de behandeling kan de tand of kies nog wat gevoelig zijn. De wond die ontstaat door het boren heeft even tijd nodig om te genezen. In sommige gevallen blijven gevulde tanden of kiezen nog een aantal weken tot maanden gevoelig voor kou en warmte. Heeft u langer last van een kloppende pijn. Neem dan contact op met uw tandarts.

Kosten van vullingen

De kosten voor het plaatsen van vullingen lopen uiteen. Dit heeft onder meer te maken met het gebruikte materiaal om de gaatjes mee te vullen. Bekijk onze tarieven voor een actueel overzicht van de kosten voor onze behandelingen.

Vergoeding door uw verzekeringsmaatschappij

Voor volwassenen zijn de kosten van vullingen niet opgenomen in het basispakket. De vergoeding van (een deel van) de kosten komt uit een aanvullend tandartsenpakket. Om zeker te zijn van het bedrag dat u vergoed krijgt, raden we u aan uw eigen polis en zorgverzekeraar te raadplegen.

Vullingen laten plaatsen bij Tandartspraktijk Laan op Zuid in Rotterdam

Tandartsenpraktijk Laan op Zuid in Rotterdam biedt alle mogelijke tandheelkundige behandelingen. We zijn zeer ervaren in het plaatsen van vullingen en helpen u graag van uw gebitsklachten af.

Tandartspraktijk Laan op Zuid

Laan op Zuid 2
3071 AA Rotterdam

    Openingstijden

    Maandag:08:00 – 17:00 uur
    pauze:                 13:00 – 13:45 uur
    Dinsdag:08:00 – 17:00 uur
    pauze:                 13:00 – 13:45 uur
    Woensdag:08:00 – 17:00 uur
    pauze:                 13:00 – 13:45 uur
    Donderdag:08:00 – 17:00 uur
    pauze:                 13:00 – 13:45 uur
    Vrijdag:08:00 – 17:00 uur
    pauze:                 13:00 – 13:45 uur
    Zaterdag:08:00 – 15:30 uur
    pauze:                 12:00 – 12:30 uur
    Zondag:Gesloten

    Contact opnemen

    Heeft u nog vragen over vullingen of wilt u meer weten over onze werkwijze? Onze medewerkers staan voor u klaar en plannen een afspraak voor u in. We zorgen er graag voor dat u onze tandartsenpraktijk met een stralende lach verlaat. U kunt ook een e-mail sturen naar info@tandartslaanopzuid.nl.

    Veelgestelde vragen over vullingen

    Heeft u vragen over cariës of het vullen van gaatjes? Op deze pagina beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over vullingen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

    Wat is cariës?

    Doordat de bacteriën die in tandplak zitten koolhydraten, zoals suikers, omzetten in zuren, wordt het glazuur van de tanden en kiezen aangetast. Hierdoor ontstaan gaatjes, ook wel bekend als cariës.

    Heb ik een vulling nodig?

    Om erachter te komen of u een vulling nodig heeft, moeten we eerst vaststellen of u een gaatje heeft. Gaatjes ontstaan:

    • als er een tand of kies is afgebroken;
    • als u last heeft van tandbederf.

    Zeker het laatste geval moet u laten beoordelen door de tandarts. Ze komen dan ook vaak tijdens een periodieke controle aan het licht, onder andere met behulp van röntgendiagnostiek. Soms is een bestaande vulling aan vervanging toe, bijvoorbeeld als er een breuk in zit. Wanneer de vulling eenmaal geplaatst is, kunt u weer goed kauwen en zijn uw tanden minder gevoelig.

    Zijn er alternatieven voor vullingen?

    Als het tandbederf nog in de beginnende fase is, kunt u dit tegengaan door uw gebit extra goed te reinigen en regelmatig fluoride te gebruiken. Dit is natuurlijk niet mogelijk bij een afgebroken tand of kies. Als het tandbederf het eerste stadium voorbij is en er echt een behandeling nodig is, kunt u er ook nog voor kiezen om een kroon te laten plaatsen of om uw tand te laten trekken. Uw tandarts kan u hierover adviseren.

    Kunnen vullingen helpen bij teruggetrokken tandvlees?

    Als uw tandvlees teruggetrokken is, komen de tandhalzen bloot te liggen. Dit kan zorgen voor overgevoeligheid voor warm en koud drinken en eten. Vullingen zijn in dit geval een succesvolle remedie: de tandarts kan namelijk de tandhals afdekken met een vulling en zo de overgevoeligheid wegnemen.

    Waarom moeten mijn oude vullingen vervangen worden?

    Vroeger vulde men gaatjes op met amalgaam; een kwikhoudend materiaal dat schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Daarom besluiten veel mensen deze oude vullingen te laten vervangen. Bovendien zien de grijze amalgaamvullingen er niet fraai uit in de mond en kunnen we tegenwoordig tandkleurige vullingen plaatsen die naadloos opgaan in het gebit.

    Ook is het nodig een bestaande vulling te vervangen als er een breuk in zit. Door de vulling te laten vervangen, voorkomt u pijnklachten en zorgt u ervoor dat u goed kunt blijven kauwen.

    Hoelang gaan vullingen mee?

    Vullingen kunnen jarenlang meegaan, maar het is wel belangrijk dat u uw gebit goed verzorgt. De levensduur van een vulling is afhankelijk van diverse factoren, zoals uw mondhygiëne, eet- en drinkgewoonten en roken.

    Doet het vullen van een gaatje zonder verdoving pijn?

    Kiest u voor verdoving, dat voelt u uiteraard niets van de behandeling. Bij kleine gaatjes kunt u er ook voor kiezen de behandeling zonder verdoving uit te laten voeren. Het boren kan wel wat gevoelig zijn. Een voordeel is dat uw mond niet achteraf nog een tijdje verdoofd is.